Geleenhof;
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Geleenhof;
Locatie
Adres: Valkenburgerweg 54, 6419 AV
Welten;
Gemeente Heerlen;
Provincie Limburg

De Geleenhof is gelegen aan de Valkenburgerweg in het noordelijk gedeelte van de Heerlense wijk Welten, ten noorden van de A79, ten zuiden van de Looierstraat, ten westen van de N281.
Typologie
 (Besloten hoeve met Herenhuis)
Evenals het huidige huis was het oorspronkelijke huis een besloten hoeve. Het oorspronkelijke huis, dat kleiner van afmetingen was, was waarschijnlijk omgracht.
Etymologie
De naam van het goed zou mogelijk ontleend kunnen zijn aan P(I)eter van Geleen, een leenman uit de 14e eeuw.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juli 2017

Het huidige huis bestaat uit een gesloten rechthoekige bakstenen hoeve van vier vleugels rondom een binnenplaats, waarvan de zuidoostelijke en de noordoostelijke vleugel uit twee verdiepingen bestaan. Het hoofdgebouw in de zuidoostelijke vleugel heeft een symmetrische voorgevel van twaalf traveeën met in het midden een risaliet van twee traveeën, waarin zich de toegangspoort tot het complex bevindt. Aan weerskanten van het risaliet vijf kruisvensters in hardstenen omlijstingen. Ook de poort heeft een hardstenen omlijsting. Boven de poort twee kruisvensters. Het huis wordt afgedekt door een van leien voorzien zadeldak. Het risaliet wordt bekroond door een fronton.