Nederho(e)ven / Nierhoven
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Nederho(e)ven / Nierhoven
Locatie
Adres: Nieuwstraat 65, 6099 AA
Beegden;
Gemeente Maasgouw;
Provincie Limburg

Het omgrachte huis Nederhoven is gelegen even ten noord-oosten van het centrum van Heel, ten zuiden van de verbindingsweg Beegden-Heel, op de grens tussen Beegden en Heel. Hierbij is het Huis gelegen binnen het gebied van Beegden en de boerderij binnen het gebied van Heel. De aangegeven coördinaten betrefde de hoekpunten van het omgrachte terrein van het huis inclusief boerderij, zijn ingeschat op basis van de kadastrale minuutkaart gemeente Heel en Panheel, 1811-1832, Limburg, sectie C, blad 02 in combinatie met Google Earth.
Typologie
 (Een mogelijke voorganger van het huidige huis )
 (huidige landhuis uit zeventiende eeuw)
Het huidige herenhuis met bijbehorende bijgebouwen stamt uit het begin zeventiende eeuw.
Etymologie
Er zijn geen gegevens beschikbaar, waaruit kan worden afgeleid waar de naam Nederhoven of Nierhoven van afgeleid is.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: februari 2013

Het huidige herenhuis staat op de grens van Beegden en Heel, waarbij het huis is gelegen op het grondgebied van Beegden en de bijgebouwen op het grondgebied van Heel. Het door een gracht omgeven complex is vanaf de Nieuwstraat bereikbaar via een met bomen omzoomde oprijlaan en een stenen poort. Op het terrein binnen de omgrachting zijn aanwezig in de zuid-oosthoek het herenhuis, aan de westzijde de in een u-vorm rondom een binnenplaats gegroepeerde eenlaagse dienstgebouwen en een tuin in de noord-oosthoek. Het relatief kleine herenhuis heeft een rechthoekige plattegrond van ca. 12x15m met twee bouwlagen en wordt afgedekt door een schilddak.