Thooren, De / Meersenshof / Hertenveldtsgoed
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Thooren, De / Meersenshof / Hertenveldtsgoed
Locatie
Adres: Eiermarkt 23-25, 6042 HV
Roermond
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

Het kasteel is gelegen in het centrum van het door de gemeente Roermond geannexeerde dorp Maasniel, ingesloten tiussen de provinciale wegen N271 en N280, en ten westen van de rijksweg A73. De coördinaten van de hoekpunten van het kasteelterrein zijn ingeschat op basis van de kadastrale minuutkaart gemeente Maasniel, 1811-1832, Limburg, sectie F, blad 01, in combinatie met Google Earth.
Typologie
 (Betreft het oorspronkelijke noordwestelijke door brand verwoeste deel van de thans nog aanwezige woontoren)
 (Betreft het noordwestelijke herbouwde deel van de thans nog aanwezige woontoren)
 (Betreft woontoren uit 16e eeuw inclusief uitbreiding met oostelijke woonvleugel en torentje)
De thans nog aanwezige rechthoekige woontoren is samengesteld uit een vierkante woontoren uit de 15e eeuw, die in de loop der tijd is uitgebreid met een woonvleugel aan de zuidoostzijde. De kelderruimte van de vierkante woontoren uit de 15e eeuw is van eerdere datum en heeft onderdeel gevormd van een oudere woontoren, die waarschijnlijk is afgebrand.
Etymologie
Aangenomen wordt, dat de naam is ontleend aan het feit dat er sprake was van een woontoren.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2012

De thans nog aanwezige delen van kasteel Thooren bestaan uit het in fasen gebouwde rechthoekige woongebouw van circa 6x17m aan de zuidzijde van het kasteelterrein en de tot woning omgebouwde paardenstal aan de noordzijde. Het woongebouw is opgebouwd uit de oorspronkelijke rechthoekige woontoren uit de veertiende eeuw en een in de zestiende of zeventiende eeuw aan de zuidoostzijde ervan aangebouwde woonvleugel. De in baksteen uitgevoerde toren bestaat uit twee woonlagen boven een kelderruimte met een door een zadeldak afgedekte zolderverdieping. Het over beide gebouwen doorgezette zadeldak eindigt in een flauwe in- en uitgezwenket topgevel. Als geïntergreerd onderdeel van de aangebouwde woonvleugel is op de noordoosthoek een torentje aanwezig, dat tot boven de nok van het dak uitsteekt. Op het niveau van de huidige zolderverdieping, zijnde de vroege weergang met kantelen, bevindt zich nog de oorspronkelijk latrine. Van de oorspronkelijke omgrachting is niets meer aanwezig.