Sibberhuuske / Het Sibber Huis/ Vielartshoff;
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Sibberhuuske / Het Sibber Huis/ Vielartshoff;
Locatie
Adres: Dorpstraat 78, 6301 BD
Sibbe;
Gemeente Valkenburg aan de Geul;
Provincie Limburg

Het huis is gelegen langs de plaatselijke hoofdstraat in het dorp Sibbe op ca. 2km ten zuiden van Valkenburg.
Typologie

 (Kasteelboerderij)
In zijn huidige vorm bestaat het huis uit een aantal rondom een vierkante binnenplaats gegroepeerde bouwdelen in de vorm van een besloten hoeve met het woongebouw in de zuidwesthoek. Van de oorspronkelijk aanwezige omgrachting was begin negentiende eeuw alleen nog een deel van de gracht aan de noordwestzijde aanwezig.
Etymologie
Voor zover kan worden nagegaan, werd het huis vernoemd naar de plaats waarbij het werd gebouwd werd. De naam Vielartshoff of Villartshof is waarschijnlijk afgeleid van het kasteel Veljaeren, de bezitting van een van de latere eigenaren van het Sibberhuuske.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: augustus 2016

Na de restauratie van 1972 is het gebouwencomplex door de huidige eigenaar opnieuw ingedeeld, waarbij een deel van het complex door de eigenaar gebruikt als woning en de overige ruimten zijn gedeeltelijk ingericht als vakantieappartement en gedeeltelijk geschikt zijn gemaakt voor het houden van evenementen, zoals exposities en feesten.