Klimmender Huuske/ 't Huiske / Huize Retersbeek;
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Klimmender Huuske/ 't Huiske / Huize Retersbeek;
Locatie
Adres: Putweg 45-47, 6343 PD
Klimmen;
Gemeente Voerendaal;
Provincie Limburg

Het huis ligt ten noorden van de A79 en het dorp Klimmen, buiten de bebouwde kom aan de weg tussen Klimmen en Retersbeek.
Typologie

Het oorspronkelijke huis was een omgrachte adellijke woning.
Etymologie
Het huis werd genoemd naar de plaats waarbij het werd gebouwd en naar de familie die het huis eens bewoonde.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: januari 2017

Huidige functie:

Huidige functie:

Het huis bestaat uit een door grachten omgeven herenhuis met ten noordwesten ervan een u-vormige hoeve, waarvan de openzijde van de binnenplaats is gericht naar het herenhuis. Het herenhuis is opgebouwd uit drie bouwdelen, waarbij ieder bouwdeel twee verdiepingen heeft en wordt afgedekt door een van leien voorzien schilddak. Het achterste aan de zuidoostzijde gelegen iets hogere bouwdeel is het oudste gedeelte van het herenhuis en wordt als middeleeuws gedateerd. De in Kunrader steen uitgevoerde kelder ervan heeft in mergel uitvoerde tongewelven terwijl er ook nog enkele schietgaten en steunberen aanwezig zijn. Het gebouw is witgepleisterd. De gebouwen van de hoeve zijn grotendeels in de negentiende eeuw gebouwd op de plaats van gesloopte gebouwen. De toegang tot het binnenterrein en vervolgens tot het herenhuis vindt plaats via het poortgebouw in de zuidwestvleugel van de hoeve. Dit omstreeks 1800 gebouwde tweelaagse poortgebouw heeft een torenkamer boven de segmentboogpoort en is voorzien van een met leien gedekt mansarde-tentdak. .