Horn
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Horn
Locatie
Adres: Kasteelstraat 6, 6085 BH
Horn
Gemeente Leudal;
Provincie Limburg

Het kasteel is gelegen aan de zuidoostrand van het dorp Horn, tussen de N273, de N280 en het Julianakanaal.
Typologie
 (oorspronkelijke woontoren binnen palissade)
 (Uitbreiding en verstreking in 13e eeuw)
In eerste instantie bestond de burcht uit een in vakwerk uitgevoerde woontoren gelegen op een hoogte in het landschap. In de loop der tijd groeide dit uit tot een bakstenen burcht omgeven door een onregelmatig gevormde ringmuur met vier verdedigingstorens, een poortgebouw en woonvleugels.
Etymologie
Het huis werd genoemde naar de locatie waar het werd gebouwd, de "horn"een uitspringende hoek land in de bocht van de toenmalige bedding van de Maas.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Huidige functie:

De uit de dertiende eeuw stammende ringburcht is gelegen aan de zuidoostzijde van het dorp Horn en bestaat thans nog uit een hooggelegen binnenplaats met aan de zuidoostzijde een L-vormig woonvleugel van twee woonlagen boven een kelderlaag en afgedekt door een schilddak. Aan de noordzijde en de zuidzijde wordt de binnenplaats omringd door een schildmuur van twee verdiepingen met twee (van de oorspronkelijk vier) zware, buiten de schildmuur uitstekende en aan de binnenzijde afgesloten hoefijzervormige verdedigingstorens. Het binnenterrein wordt bereikt via de huidige toegangspoort aan de oostzijde, die is gelegen tussen de oorspronkelijke toegangspoort en de verdedigingstoren aan de noordoostzijde. Als gevolg van de diverse uitbreidingen en verbouwingen in de loop der tijd is in het bovenste gedeelte van de schildmuur, de twee nog aanwezige verdedigingstorens de de oorspronkelijke toegangspoort uitgevoerd in mergelsteen.