Hattem / Roerenbosch
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hattem / Roerenbosch
Locatie
Adres: Maastrichterweg 25, 6041 NZ
Roermond
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

Het landhuis is gelegen in het zuidoostelijk gedeelte van Roermond op een afstand van ca 1km van het centrum in een eeuwen oud park aan de rand van de stad langs de weg naar Maastricht.
Typologie
 (Landhuis opgenomen in stadspark )
Het thans nog aanwezige huis betreft een in een stadspark opgenomen landhuis uit het begin van de achttiende eeuw, dat is omgeven door een gracht met een onregelmatige vorm.
Etymologie
De oorspronkelijke naam van het leengoed Roerenbosch is afgeleid van de locatie, een bos langs de Roer. Waar de huidige naam van het landhuis Hattem vanaf is geleid is niet bekend.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 03-04-2004

Het landhuis Hattem is thans gelegen in een stadspark aan de zuidzijde van Roermond gesitueerd tussen de N271, de Roer en de A73. Het nagenoeg vierkanten hoofdgebouw heeft twee woonlagen boven een souterrain en is voorzien van een met pannen afgedekt schilddak. Op de hoeken hiervan zijn arkeltorentjes aangebracht. De entree tot het landhuis is aanwezig op het niveau van de bel-étage in het uit de voorgevel stekende middengedeelte en is bereikbaar via een bordes met bijbehorende bordestrappen. Voor het huis is een rond plein aanwezig met aan de linker en rechterzijde ervan een schuin geplaats bijgebouw. De voorzijde van het plein is bereikbaar via een brug en wordt afgesloten door een hek.