Exaten
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Exaten
Locatie
Adres: Exaeten 1, 6095 PD
Baexem
Gemeente Leudal
Provincie Limburg

Het kasteel met de later toegevoegde bouwdelen ligt op een afstand van circa 1,5 km ten zuidoosten van het centrum van het dorp Baexem, ten zuiden van de N280 richting Horn. De hoekpunten van het kasteelterrein zijn ingeschat op basis van de kadastrale minuutkaart gemeente Horn, 1811-1832, Limburg, sectie A, blad 01 in combinatie met Google Earth.

Op dit adres ligt volgens de RCE kasteel Brias!
Typologie
 (oorspronkelijke kasteel)
 (In de achttiende eeuw gebouwd herenhuis, waarvan nog deel aanwezig is)
Het hoofdgebouwd van het huidige gebouwencomplex vormde onderdeel van het in de achttiende eeuw gebouwde herenhuis, dat in de plaats kwam van een kasteel uit de vijftiende eeuw.
Etymologie
Aangenomen wordt, dat de naam is afgeleid van het feit dat het kasteel is gebouwd in het gebied met veel eikenbomen, omdat de naam Exaten betekent "woning onder de eiken".
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: november 2012

Huidige functie:

Van het voormalige gebouwencomplex uit de achttiende eeuw bestaat nog de rechthoekige in baksteen uitgevoerde hoofdvleugel van twee bouwlagen onder een leien schilddak. Na 1872 zijn zowel ten noordoosten als ten zuidwesten van deze hoofdvleugel diverse eenvoudige bakstenen gebouwen aan het complex toegevoegd.