Eijckholt / het Heufke, Huis
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Eijckholt / het Heufke, Huis
Locatie
Adres: Eijckholtstraat 13, 6116 BR
Roosteren
Gemeente Echt-Susteren;
Provincie Limburg

De thans nog resterende gebouwen van het Huis Eijckholt zijn gelegen in de bebouwde kom van Roosteren, ten westen van het centrum van het dorp en ten noorden van de N296.
Typologie
 (Betreft vormgeving en bouwjaar van oorspronkelijke bebouwing)
 (Betreft het huidige huis)
Wanneer het oorspronkelijke huis is gebouwd en hoe het er heeft uitgezien is niet bekend..
Etymologie
De oorspronkelijke naam van het huis, "t Heufke", verwijst naar een complex gebouwen gegroepeerd rondom een binnenplaats. De uit de achttiende eeuw daterende naam Eijkholt is afkomstig van de eigenaren uit die periode. Gezien de relatie van de eerst bekende eigenaar met de familie Kessel en de omschrijving in het leenregister van Gelre, zou het daarin vermelde "Den hoff tot Elen" mogelijk de voorganger kunnen zijn van "'t Heufke".
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2013

Het thans nog aanwezige rechthoekige huis heeft twee bouwlagen boven een kelder en wordt afgedekt door een zadeldak. Het huis is uitgevoerd in baksteen afgewisseld met speklagen van mergel. In langsrichting is het huis vijf traveeën lang. Aan de westzijde van de binnengevel heeft het gebouw een vierkante toren van vier verdiepingen, waarin oorspronkelijk het trappenhuis was ondergebracht. De toren wordt afgedekt door een ingesnoerde en opgetilde torenspits. Ter plaatse van beide kopgevels zijn eenlaagse aanbouwen aanwezig, waarbij die aan de oostzijde drie traveeën en die aan de westzijde een travee lang is. Het huis is thans in gebruik als hotel-restaurant.