Kruisdonk
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Kruisdonk
Locatie
Adres: Kruisdonk 66, 6222 PH
Rothem
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg

Het huis ligt ten westen van Rothem, aan de kruising van de N686 met de weg naar Vaeshartelt.
Typologie

Het huidige huis is een omgrachte edelmanswoning.
Etymologie
Het huis werd waarschijnlijk in de eerste instantie op een zandige hoogte in een moerassig gebied gebouwd, misschien op een kruispunt van wegen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 30-03-2004

Als men van Meerssen naar Maastricht rijdt over de N686, passeert men rechts eerst een portierswoning, en even later een inrijhek dat naar het huidige huis Kruisdonk leidt. Het huis heeft globaal gezien een rechthoekig grondplan met aan de linkerzijkant een uitgebouwde aan de basis vierkante toren met een leien spits op een rond gedeelte. Aan de achterzijde is een smalle en iets lagere vleugel tegen het huis aangebouwd, waarnaast een forse ronde toren gebouwd is. Het huis heeft twee en een halve bouwlaag onder een leien schilddak. De ingang bevindt zich rechts van het midden en is voorzien van een bordes met een balustrade, die zich boven een overkapping herhaalt als deel van een balkon. De voorgevel heeft zeven ongelijke traveeën en is voorzien van tweeruits vensters met luiken, zowel onder als boven. De halve tweede verdieping is voorzien van halve vensters. Het gehele huis is geel gepleisterd, met uitzondering van grijze lisenen. Het gehele huis is omgracht en gelegen te midden van een uitgestrekt park.