Groot-Buggenum / Oud-Buggenum
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Groot-Buggenum / Oud-Buggenum
Locatie
Adres: Loorderstraat 3, 6096 NE
Grathem
Gemeente Leudal
Provincie Limburg

Het huis ligt circa een kilometer ten zuiden van het dorp Grathem, ten noord-oosten van de A2 en ten noord-westen van de N273, aan de zuidzijde van de Uffelse Beek. De aangegeven coördinaten betreffen de hoekpunten van het omgrachte en bebouwde kasteelterrein, welke zijn ingeschat op basis van de kadastrale minuutkaart van de gemeente Grathem, Limburg, 1811-1832, sectie D, blad 01 in combinatie met Google Earth.
Typologie

Hoe het oorspronkelijke kasteel er heeft uitgezien is niet bekend. Daarna is het oorspronkelijke huis meerdere malen herbouwd en/of verbouwd en heeft het een geheel andere vorm gekregen.
Etymologie
Aangenomen wordt, dat de naam een verbastering is van de oude benamingen Buckenheim, Bigenheim, Biggenhem en Bugkinghen, maar waar die benamingen vanaf zijn geleid is niet bekend.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: oktober 2012

Via een vaste brug over de omgrachting bereikt met het door een tuinmuur omgeven terrein van kasteel Groot-Buggenum, waarop naast het kasteel zijn ondergebracht een vazentuin, een watertuin en een kruidentuin. De huidige kasteelgebouwen zijn gesitueerd aan de noordwestzijde van het terrein en bestaan uit een onderkelderde hoektoren met vier bouwlagen voorzien van een bijzonder gevormde leien spits. Tegen deze toren zijn drie rechthoekige gebouwen aangebouwd met twee resp. drie bouwlagen en afgedekt door een pannen zadeldak, dat aan één zijde eindigt in een trapgevel. Via een laagbouw is dit gebouwencomplex in zuidelijke richting verbonden met twee haaks op elkaar staande rechthoekige gebouwen met één resp. twee bouwlagen en afgedekt door een pannen zadeldak. Alle gebouwen zijn wit geschilderd. De oorsponkelijke omgrachting is nog steeds aanwezig. Het kasteel is inwendig afgewerkt en ingericht met behulp van uit diverse landen afkomstige onderdelen, die soms ouder zijn dan het gebouw zelf.