Wijnandsrade / Rhode
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Wijnandsrade / Rhode
Locatie
Adres: Opfergeltstraat 3, 6363 BW
Wijnandsrade
Gemeente Nuth
Provincie Limburg

Het kasteel '(50°54'9.65"N en 5°53'0.09"O) met de nabijgelegen motteheuvel (50°54'11.21"N en 5°52'59.93"O) is gelegen aan de zuidzijde van het gelijknamige dorp, langs de weg van Hulsbergen via Wijnandsrade naar Nuth.
Typologie
 (betreft de naast het huidige kasteel nog aanwezige burchtheuvel)
 (betreft het nog aanwezige gebouwencomplex waarvan de bouw in 1554 startte)
Het oorspronkelijke kasteel was een motte, waarvan de burchtheuvel met mogelijke funderingsresten nog aanwezig is. Het huidige kasteel is ontstaan vanuit de aan de zuidzijde ervan gelegen oorspronkelijke voorburcht, die in de loop van de tijd in westelijke richting verder is uitgebreid.
Etymologie
De oorspronkelijke naam van het goed was Rhode of Rhade, hetgeen betekent een open of gerooide plaats in een bos. De eerste bewoners vernoemden zich naar de naam van het goed. De latere naam van het goed is afgeleid van de voornaam Wijnand (Heer Wijnand van Rhade), die gedurende vele generaties voorkwam binnen de familie die in de veertiende en vijftiende eeuw het kasteel hebben bewoond.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2015

Huidige functie:

Na de eind twintigste eeuw door de Stichting tot Behoud van Kasteel Wijnandsrade uitgevoerde restauratie werkzaamheden zijn op de begane grond van het kasteel kantoorruimten ingericht en op de eerste verdieping 7 appartementen gerealiseerd. Deze ruimten worden momenteel verhuurd. De kasteelhoeve is verkocht aan de Stichting Proefboerderij Wijnandsrade, die de gebouwen eind twintigste eeuw heeft gerestaureerd.