Bergh / Frymerson
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Bergh / Frymerson
Locatie
Adres: Frymerson 1, 6077 NS
St. Odiliënberg
Gemeente Roerdalen
Provincie Limburg

Het huis ligt ten noordoosten van het dorp St. Odilienberg, tussen de Roer en de weg naar Paarloweg.
Typologie
 (Betreft het oorspronkelijke huis waarvan nog een deel aanwezig is.)
 (Betreft het in 1865 gebouwde landhuis)
Het oorspronkelijke huis betrof het riddermatige met een "peervormige" omgrachting omgeven huis Bergh, waarvan nog een tweelaagse metselwek toren aanwezig is. In de negentiende eeuw is tegen de oorspronkelijke hoeve ten zuiden van het oorspronkelijke huis een nieuw kasteelachtig landhuis gebouwd.
Etymologie
Of de oorspronkelijke naam Bergh mogelijk een relatie heeft met de familie Van den Bergh van het gelijknamige kasteel in Gelderland, of met de aard van het landschap waar het huis is gebouwd is niet bekend. De huidige naam van het huis is afgeleid van de familie die het huis van de veertiende tot en met de zestiende eeuw hebben bewoond.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: maart 2013

Huidige functie:

Rijdende van St. Odiliënberg naar Paarlo, passeert men links de bebouwing van het landgoed Frymerson, met direkt aan de weg gelegen de gesloten hoeve uit de zeventiende of achttiende eeuw. Aan de noordzijde van deze hoeve bevindt zich een L-vormig wit geschilderd tweelaags neogotisch landhuis onder een met pannen gedekt zadeldak. In het centrum ervan is een vierkante drielaagse toren opgenomen voorzien van een spits. Op circa 80m ten noorden van de hoeve bevinden zich de restanten van het oorspronkelijke huis zijnde de in de negentiende eeuw gerestaureerde tweelaagse ronde toren met aan de noordzijde een L-vormige tot één laag gereduceerde bebouwing.