Strijthagen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Strijthagen
Locatie
Adres: Rouenhof 17-19-21-23, 6372 PW
Schaesberg
Gemeente Landgraaf
Provincie Limburg

Het kasteelterrein is gelegen tussen Landgraaf en Kerkrade, binnen het gebied omsloten door de Mensheggerweg in het noorden, de Dentgenbachweg in het oosten, de Tunnelweg in het zuid en de Hofstraat in het westen.
Typologie

Hoe het oorspronkelijke huis uit de 13e eeuw er moet hebben uitgezien is niet bekend. Uitgaande van de vorm van de fundering ervan, die bij de bouw van het nieuwe huis werd hergebruikt, zal het oorspronkelijke huis waarschijnlijk een zaaltoren zijn geweest. Met de bouw van het huidige huis is halverwege de zestiende eeuw gestart, waarschijnlijk op de fundering van het oorspronkelijke huis.
Etymologie
Vermoedelijk is het kasteel vernoemd naar de toenmalige eigenaar, Hendric van Strithagin, die omstreeks 1250 op deze locatie een versterkte woning liet bouwen.



Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juli 2018

Het huidige kasteel Strijthagen bestaat uit een rechthoekig herenhuis met ten westen ervan een grote u-vormige voorburcht. Het gehele complex is gelegen aan de rand van een grote visvijver, die tot begin negentiende eeuw deel uitmaakte van de omgrachting van het kasteel.
Het uit drie bouwlagen boven het souterrain bestaande rechthoekige herenhuis is opgetrokken in metselwerk voorzien van mergelspeklagen en wordt afgedekt door een mansardedakconstructie. De voor- en achtergevel heeft vijf raamtraveeen met in het middelste travee de toegang tot het huis. De vensters hebben een hardstenen omlijsting.
Loodrecht op het hoofdgebouw bevind zich aan de zuidzijde een uit twee bouwlagen bestaand rechthoekig bouwdeel, dat in metselwerk is opgetrokken en wordt afgedekt door een mansardedakconstructie.
Dit bouwdeel heeft drie raamtraveeen, waarvan het middelste travee aan de pleinzijde is gedecoreerd met natuurstenen pilasters en en een segmentboogvormig fronton.
De gebouwen van de u-vormige voorburcht zijn opgetrokken in metselwerk, bestaan in principe uit één bouwlaag en worden afgedekt door van dakpannen voorziene zadeldaken. De toegang tot de binnenplaats van de voorburcht vindt plaats via het tweelaagse poortgebouw, dat is gelegen op de zuidoosthoek van de voorburcht.