Erenstein
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Erenstein
Locatie
Adres: Oud Erensteinerweg 6, 6468 PC
Kerkrade
Gemeente Kerkrade
Provincie Limburg

Het kasteelterrein is gelegen in het parkgebied ingesloten tussen de wijken Kerkrade Noord, Kerkrade Oost/Noord en Kerkrade West.
Typologie

Het bestaande huis is een deel van de oorspronkelijke u-vormige eenvoudige door een schildmuur omgeven adellijke woning uit de 13e of 14e eeuw, waarvan de afmetingen en de vorm in de loop der tijd zijn aangepast.
Etymologie
De oorspronkelijke naam van het huis, Ederstein, was een verwijzing naar een van de eerste bewoners van het kasteel en mogelijke bouwer ervan Adam van Ederen. Deze naam werd later gewijzigd in Erenstein.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: augustus 2018

Even buiten de bebouwde kom van Kerkrade ligt kasteel Erenstein in een bosachtig park. Het L-vormige huis huis bestaat uit een tweetal bestaande uit twee verdiepingen boven een kelderlaag. Beide vleugels worden afgedekt door een van leien voorzien schilddak. De aan de zuidzijde gelegen hoofdvleugel heeft aan de zijde van de binnenplaats een in metselwerk uitgevoerde buitenmuur met vier traveeën vensters voorzien van een segmentvormige natuurstenen omlijsting en luiken. De ingang tot het huis bevindt zich op de binnenplaats in de twee travee van links en is bereikbaar via een bordes met een dubbele trap. De buitenmuur aan de zijde van de omgrachting is opgebouwd uit breuksteen en heeft vier ongelijke raamtraveeën en een iets uit het midden staande uitbouw uit 1708 waarin de kapel is ondergebracht. Op de hoekpunten van de in 1708 verlaagde ringmuur bevinden zich twee in metselwerk uitgevoerde torens voorzien van klokvormige torenhelmen. De oostvleugel heeft aan de zijde van de binnenplaats een in metselwerk uitgevoerde buitenmuur met drie traveeën vensters voorzien van een segmentvormige natuurstenen omlijsting en luiken. De buitenmuur aan de zijde van de omgrachting is opgebouwd uit breuksteen en heeft vijf raamtraveeën.
In de hal van het kasteel bevindt zich een eikenhouten trap met Lodewijk XV-leuning en rijk versierde wangen en lusachtige spijlen. Verder hebben een aantal vertrekken paneeldeuren met een rijke omlijstingen en marmeren Lodewijk XV-schoorsteenmantels. In de aanwezige kelder zijn nog de oorspronkelijke schietgaten aanwezig.