Elsloo
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Elsloo
Locatie
Adres: Maasberg 1, 6181 GV
Elsloo
Gemeente Stein
Provincie Limburg

De overblijfselen van het halverwege de zeventiende eeuw door het water verzwolgen oorspronkelijke kasteel liggen in de huidige bedding van de Maas ten zuidwesten van het oude centrum van Elsloo en zijn alleen bij zeer lage waterstand zichtbaar. Het huidige huis Elsloo, dat als rijksmonument nr. 527393 is geregistreerd, is een historische buitenplaats, die is gelegen in Elsloo op circa 300m afstand van het oorspronkelijke kasteel aan de weg langs het Julianakanaal. Het is in de negentiende eeuw gerealiseerd in de oorspronkelijke bijgebouwen van het in de zeventiende eeuw gebouwde herenhuis, nadat het hoofdgebouw hiervan was afgebrand.
Typologie
 (Gezien de ligging en de voorgeving van de in de Maas aanwezige overblijfselen van het oorspronkelijke kasteel)
 (Betreft het huis uit de zeventiende eeuw op de locatie van het huidige huis Elsloo langs het Julianakanaal)
 (Betreft het huidige in de negentiende eeuw gebouwde herenhuis )
Het in de bedding van de Maas gelegen oorspronkelijke kasteel moet een sterke vesting zijn geweest. Het daarna in de bijgebouwen gerealiseerde huis was een adellijke woning. Het na afbranden hiervan gerealiseerde huidige huis is een herenhuis.
Etymologie
Het huis werd genoemd naar de plaats waarbij het gebouwd werd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juli 2014

In het huidige Herenhuis, bestaande uit het oorspronkelijk rechthoekige dienstgebouw uit de zeventiende eeuw van twee verdiepingen met aan de zuidzijde ervan een uit 1838 stammende ronde toren is het hotel-restaurant ondergebracht. Aan de noordzijde van het rechthoekige gebouw bevind zich een inpandige bovenslagwatermolen, die nog steeds wordt gebruikt voor het malen van graan. Achter het huidige Herenhuis is een botanische tuin aanwezig.