Borgharen
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Borgharen
Locatie
Adres: Kasteelstraat 4, 6223 BJ
Borgharen
Gemeente Maastricht
Provincie Limburg

Het kasteel is gelegen ten noorden van Maastricht tussen de beide delen van het huidige dorp Borgharen, ten noordwesten van de oorspronkelijke kern van het dorp, op korte afstand van de Maas
Typologie
 (ca. 12e eeuw)
 (ca. 15e eeuw)
 (ca. 16e eeuw)
De oudste vorm van het huidige huis is een door een gracht en ringmuur omgeven woontoren uit de 12e eeuw. Na verwoesting ervan werd de toren in de 15e eeuw weer opgebouwd en uitgebreid. In de 16e eeuw werd het huis in fase verder uitgebreid.
Etymologie
Het huis werd vernoemd naar de plaats waarbij het gebouwd werd en de naam veranderde in samenhang hiermee in de tijd van Hara, Haren, Opharen, Borghaeren naar Borgharen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Huidige functie:

Door de huidige eigenaren zijn de gebouwen van de aan de noordoostzijde van het kasteel gelegen pachtboerderij en voorhof gerestaureerd en in gebruik genomen als woning en Bed & Breakfast. Het kasteel is momenteel onbewoond, maar het is de bedoeling van de huidige eigenaren om het ook te restaureren.