Hove, Ten / Bormanshuis / Puytlinckshof
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hove, Ten / Bormanshuis / Puytlinckshof
Locatie
Adres: Pollaertshof 21, 6096 BM
Grathem
Gemeente Leudal
Provincie Limburg

Het huis ligt aan de zuidwestzijde van het dorp, aan de rand van het dorp, tussen Grathem en de rijksweg A2.
Typologie
 (betreft het oorspronkelijke huis uit de 15e eeuw)
 (betreft het huidige herenhuis uit de 16e eeuw )
Het huidige huis is een herenhuis uit de zestiende eeuw, dat mogelijk is gebouwd op de funderingen van een voorganger.
Etymologie
Aangenomen wordt, dat de naam Ten Hove is afgeleid van de hoeve welke is gelegen ten noorden van het Huis en er onderdeel vanuit maakt. De benamingen Bormanshuis en Puytlinckshof zijn afgeleid van de namen van eerste eigenaren.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: november 2012

Huidige functie:

Het huidige grotendeels uit de zeventiende eeuw stammende herenhuis bestaat uit een aantal rondom een binnenplaats gegroepeerde gebouwen. Hierbij bestaan de in metselwerk uitgevoerde zuid- en westvleugel uit twee woonlagen boven een half verzonken souterrain. Beide vleugels worden afgedekt middels in pannen uitgevoerde schilddaken. Het met tongewelven overkluisde souterrain van het zuidelijke hoofdgebouwen is waarschijnlijk een restant van een eerder op deze plaats aanwezig bouwwerk. De binnenplaats is vanaf het voorhof bereikbaar via het tweelaagse met een tentdak afgedekte poorgebouw. Op de noordoosthoek van het complex is een eenlaags vierkant bijgebouw aanwezig, dat wordt afgedekt met een tentdak, bekroond met een duiventil. Dit bijgebouw is met het hoofdgebouw en met het poortgebouw verbonden door een metselwerk muurtje met daarop een smeedijzeren hekwerk. Van de oorspronkelijke omgrachting is het gedeelte gelegen tussen herenhuis en voorhof gedempt.