Kessel / De Keverberg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Kessel / De Keverberg
Locatie
Adres: Dorpstraat 5 (Kasteelhof 1), 5995 AX
Kessel
Gemeente Peel en Maas
Provincie Limburg

De geconsolideerde ruïne van het Kasteel Kessel (de Keverberg) ligt hoog op een kunstmatige heuvel langs de Maas, ten zuiden-oosten van het dorp Kessel. De coördinaten van de hoekpunten van het opgehoogde kasteelterrein zijn ingeschat op basis van de combinatie van de kadastrale minuutkaart gemeente Kessel, 1811-1832, Limburg, sectie B, blad 01 en Google Earth.
Typologie
 (in 12de eeuw overbouwd door motte.)
 (Vanaf circa 1125 gerealiseerde burcht op kunstmatige terp)
Na de verwoesting van de oorspronkelijke 11e-eeuwse zaaltoren, waarvan de restanten nog aanwezig zijn in de motte, werd in de eerste helft van de 12e eeuw rondom en over deze restanten de thans nog aanwezige motte opgeworpen. Op het vlakke plateau van deze motte bouwde men een cirkelvormige ringmuur met kantelen. Tot in de 15e eeuw is deze burcht steeds verder volgebouwd en uitgebreid.
Etymologie
Kessel als naam van het kasteel, het dorp en de graafschap is waarschijnlijk afgeleid van het romeinse 'castellum' dat versterking of fort betekent. Dit fort werd in de 9e of 10e eeuw gebouwd ter plaatse waar mogelijk tol mocht worden geheven. De naam Keverberg is afgeleid van de naam van de familie die eigenaar waren van het kasteel van 1779 tot begin twintigste eeuw.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: september 2011

Huidige functie:

De bestaande ruïne heeft momenteel een recreatieve functie. De gemeente Kessel heeft evenwel plannen om: - Het kasteel Keverberg te herbouwen; - De op het neerhof aanwezige Tiendschuur te reconstrueren; - Het kasteelpark te herinrichten. In overleg met 'De Bouwloge, Stichting tot behoud van Cultureel erfgoed en de Stichting Keverberg' zijn hiervoor de nodige plannen opgesteld.