Witham
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Witham
Locatie
Adres: Huize Witham, 6118 BP
Nieuwstadt
Gemeente Echt-Susteren
Provincie Limburg

Het Huis Witham is gelegen aan de zuidwestzijde van Nieuwstadt, ten westen van de spoorlijn Susteren-Sittard en de N276 en ten noorden van de N297. De coördinaten van de hoekpunten van het omgrachte kasteelterrein uit de 17e eeuw zijn ingeschat op basis van de combinatie van de kadastrale minuutkaart gemeente Nieuwstadt, 1811-1832, Limburg, sectie D, blad 01 en Google Earth.
Typologie
 (Eerste huis, was waarschijnlijk een hofstat)
 (Gebouwd begin 17e eeuw)
 (Herenhuis uit ca. 1700)
De eerst bekende woning was waarschijnlijk een "hofstat" uit de vijftiende eeuw. Na verwoesting ervan begin zestiende eeuw werd het huis begin zeventiende eeuw weer opgebouwd. Omstreeks 1700 werd het sterk vervallen huis verbouwd of herbouwd tot de huidige stadsresidentie.
Etymologie
Het huis werd genoemd naar de heren van Wetthem (Wittem bij Gulpen), die in de vijftiende eeuw met leengoederen in Nieuwstadt werden beleend en bezitters van de oorspronkelijk op deze plaats aanwezige 'hofstat' waren.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 21-03-2004

Het huidige huis is een rechthoekig bouwwerk van twee bouwlagen op een souterrain, gedekt met een leien schilddak. De voorgevel heeft vijf traveeën en vensters met roedeverdeling. De ingang op de bel-étage is bereikbaar via een dubbele trap. De toegang tot het binnenplein is afgesloten met een bakstenen muur en een hek. Tegenover het huis bevindt zich de bouwhoeve.