Well
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Well
Locatie
Adres: Kasteellaan 20, 5855 AE
Well
Gemeente Bergen
Provincie Limburg

Het kasteel is gelegen in het winterbed van de Maas ten noordwesten van het gelijknamige dorp tussen de provinciale weg N271 en de Maas en ten westen van de N270. De hoekpunten van het kasteelterrein inclusief de rondom het totale complex van hoofdburcht en voorburcht aanwezige omgrachting zijn ingeschat op basis van de combinatie van de kadastrale minuutkaart gemeente Bergen, 1811-1832, Limburg, sectie F, blad 08, en Google Earth.
Typologie

De hoofdburcht van het in fase gebouwde complex, bestaande uit een door grachten omgeven hoofdburcht en voorburcht, is een van de weinige in baksteen opgetrokken vierkante burchten van Limburg.
Etymologie
Het kasteel werd genoemd naar de naam van een van de heerlijkheden waarin de plaatselijke gouw werd onderverdeeld. Hierbij betekent welle: wal, kade of aanlegplaats.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: januari 2012

Via een stenen brug over de buitenste omgrachting komt men op het vroegere voorhof met aan de noord-oostzijde de tiendschuur. Vervolgens bereikt men via een poort in de voorgevel de binnenplaats van de U-vormige voorburcht. Betreffende voorburcht heeft een tweetal hoektorens, een robuste zware toren op de noordhoek en een kleine toren op de oosthoek, voorzien van bijzondere met leien afgedekte spitsen. Vanaf het binnenplein van de voorburcht komt men via een stenen brug en het vooruitstekende poortgebouw op het binnenplein van de hoofdburcht. Deze vierkante hoofdburcht is opgebouwd uit een aantal rondom de binnenplaats gegroepeerde gebouwen met tegenover het poortgebouw de oorspronkelijke woonvleugel. Op de zuidhoek van het complex is, gedeeltelijk buiten de vierkant vorm van de hoofdburcht uitstekend, een zware toren aanwezig,die is voorzien van een bijzondere met leien afgedekte spits. Alle gebouwen bestaan uit een half verdiepte kelder met daarboven twee verdiepingen en zijn voorzien van met leien afgedekte zadeldaken. Alleen het gebouw aan de voorzijde heeft vanwege de beperkte breedte ervan een lessenaarsdak.