Oudborch / Huis te Swalmen,
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Oudborch / Huis te Swalmen,
Locatie
Adres: Kruising Parallelweg met de Swalm, 6071 PG
Swalmen
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

De ruïne van de Oudborch ligt aan de westzijde van het dorp Swalmen, ten westen van de spoorlijn Swalmen-Roermond en de Rijksweg A73 aan het riviertje de Swalmen.
Typologie
 (Rechthoek met afgeschunde hoeken, waardoor achthoekige plattegrond ontstond)
Op een kunstmatige verhoging gebouwd rechthoekig omgracht kasteel met afmetingen van ca. 25x17m, bestaande uit rondom een kleine binnenplaats gegroepeerde woonvleugels en op een van de hoekpunten van de ringmuur een in één richting uitgerekte achthoekige toren.
Etymologie
In de 14e eeuw werd het kasteel Huis te Swalmen genoemd. Mogelijk dat bij de bouw van het nieuwe kasteel Hillenraad in Swalmen het oude kasteel ter onderscheiding Aldenborch werd genoemd, dat later werd omgezet in Oudborch.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2012

Van het oorspronkelijke tot een ruïne gereduceerde kasteel zijn momenteel nog delen aanwezig van de onderbouw van de unieke in één richting uitgerekte achthoekige woontoren met inwendige afmetingen van 4,80x9,50m. Hierin zijn nog goed zichtbaar de aanzetten van de keldergewelven en sporen van een wenteltrap naast de smalle ingang van de noordoostelijke torenmuur.