Neubourg
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Neubourg
Locatie
Adres: Riehagervoetpad 1 t/m 4, 6271 PL
Gulpen
Gemeente Gulpen
Provincie Limburg

Het kasteel ligt ten zuidwesten van Gulpen, aan de weg naar Margraten.
Typologie

Het huidige huis is een omgrachte edelmanswoning. Hoe het oude huis eruit heeft gezien is niet bekend.
Etymologie
Het betreft hier een samenstelling van het Duitse neu, nieuw; en het Franse bourg, burg. Letterlijk dus 'nieuwe burcht'.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 20-03-2004

Links van de weg van Gulpen naar Margraten geven twee lanen met hoge bomen de weg aan naar het grote complex van kasteel Neubourg. Als eerste bereikt men de grote U-vormige voorburcht die het binnenplein afsluit. Wanneer men de poort passeert krijgt men zich op de zijgevel van het kasteel. Links is hek waardoor men toegang krijgt tot het park voor het kasteel. Het kasteel bestaat uit vier vleugels rondom een voormalig binnenplein, dat heden ten dage overdekt is met een glazen kap en zo de huidige eetzaal vormt. Links achter op de hoek van het huis bevindt zijn een zware toren met een knobbelspits. De voorgevel wordt gevormd door de twee zijgevels van de zijvleugels, waartussen een afsluitende gevel werd geplaatst. De linker zijgevel bestaat uit twee traveeën, de rechter uit één. Beide vleugels hebben drie verdiepingen onder een leien schilddak, en ramen met kruisvensters. Het middengedeelte van de voorgevel heeft vier traveeën en twee verdiepingen en een souterrain. De twee middelste traveeën worden omlijst door natuurstenen pilasters en worden bekroond door een soort barokke fronton van natuursteen met een venster. Het gehele complex is dubbel omgracht en verkeerd in een deplorabele toestand.