Limbricht / Lemborgh
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Limbricht / Lemborgh
Locatie
Adres: Allee 1-1b, 6141 AV
Limbricht
Gemeente Sittard-Geleen
Provincie Limburg

Kasteel Limbricht is gelegen even ten noorden van het gelijknamige dorp, ten westen van de N276, ten zuiden van de N297 en ten oosten van de A2. Vormgeving en afmetingen van het omgrachte kasteelterrein komen nog steeds overeen met de op de kadastrale minuutkaart gemeente Limbricht, 1811-1832, Limburg, sectie A, blad 02 aangegeven vormgeving en afmetingen. De coördinaten van de hoekpunten ervan zijn vastgesteld aan de hand Google Earth.
Typologie
 (Betreft het oorspronkelijk op deze locatie aanwezige kasteel )
De waarschijnlijk door een weermuur omgeven woontoren van de hoofdburcht van het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd op een kunstmatig opgeworpen heuvel. Na het slopen van de oude hoofdburcht werd de heuvel in de zeventiende eeuw verhoogd en aanzienlijk verbreed om de carrévormige hoofdburcht van het huidige kasteel erop te kunnen bouwen.
Etymologie
Het huis werd vernoemd naar de oude nederzetting uit de Romeinse tijd waarbij het werd gebouwd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2014

Huidige functie:

Na uitvoering van de uitgebreide restauratie tussen 1956 en 1984 is de voorburcht in gebruik als multifunctioneel horecacentrum met restaurant, vergader-, conferentie- en feestzalen en een bowlingbaan. In de hoofdburcht is kantoorruimte ondergebracht.