Hillenraad
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Hillenraad
Locatie
Adres: Hillenraederlaan 12
Swalmen
Gemeente Roermond
Provincie Limburg

Het kasteel Hillenraad is gelegen binnen de gemeente Roermond in het buitengebied van Swalmen, tussen Swalmen en Roermond, ten oosten van de provinciale weg N271. De coördinaten van de hoekpunten van het door een gracht omgeven kasteelterrein zijn ingeschat op basis van de kadastrale minuutkaart gemeente Swalmen, 1811-1832, Limburg, sectie C, blad 01, in combinatie met Google Earth.
Typologie
 (Betreft de centrale kern van het huidige kasteel)
 (Betreft de uitbreidingen rondom de centrale oude kern na 1600)
In zijn oorspronkelijke vorm bestond het kasteel uit een zaaltoren, de huidige kern van het kasteel, met aan de westzijde waarschijnlijk een aangebouwde toren. In de loop der tijd zijn hieromheen diverse ruimten aangebouwd.
Etymologie
De uitgang raad of raedt in de naam verwijst naar het werkwoord rooien, hetgeen betekent het in cultuur brengen van bosgrond. Dit in cultuur brengen heeft plaats gevonden door leden van het geslacht Hillen, welke naam regelmatig in oude leenakten uit de omgeving van Roermond voorkwam.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: juni 2012

Huidige functie:

In zijn huidige vorm bevind het kasteel met voorburcht en tuinen in de toestand van na de uitgebreide restauratie van begin twintigste eeuw. Het in het noord-westelijk deel van het kasteelterrein gesitueerde geheel omgrachte in baksteen uitgevoerde hoofdgebouw heeft een min of meer rechthoekige plattegrond met de oorspronkelijke zaaltoren als centrale kern. Aan de achterzijde en aan beide zijkanten zijn in de loop der tijd ruimten aangebouwd. Op de vier hoeken van het kasteel bevinden zich uitspringende vierkante paviljoentorens voorzien van ingesnoerde torenspitsen met achthoekige lantarens. Het gebouw telt twee woonlagen boven het souterrain en wordt afgedekt door een gecompliceerd stelsel van schilddaken met dakkapellen. Boven de ingangspartij is een natuurstenen fronton aanwezig met daarin het gecombineerde wapen van het echtpaar Schenk van Nijdeggen-d'Oyenbrugge, en in monochroom schilderwerk de figuren van Zeus en Poseidon, met een lint met het opschrift DOMIne hlnC fVLgVra qVaeso repeLLas, dat het monogram 1767 oplevert. Het hoofdgebouw is vanaf de voorburcht bereikbaar via een stenen brug over de tussengracht. Op de voorburcht is rondom het binnenplein een U-vormige met een zadeldak afgedekte tweelaagse bebouwing aanwezig. Ten zuid-oosten van hoofdgebouw en voorburcht bevinden zich de tuinen, die bij de restauratie van 1909 een eenvoudige le nôtrestijl hebben gekregen.