Eijsden
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Eijsden
Locatie
Adres: Graaf de Geloeslaan 8, 6245 As
Eijsden
Gemeente Eijsden
Provincie Limburg

Eijsden is het zuidelijkste kasteel van Nederland, het ligt ten zuiden van het dorp Eijsden, aan de weg naar Laag-Caestert.
Typologie

Het kasteel is in feite een herenhuis gebouwd in Maaslandse Renaissancestijl.
Etymologie
Het huis genoemd naar de plaats waarbij het gebouwd werd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 21-03-2004

Voor de voorburcht van kasteel Eijsden strekt zich een lange oprijlaan uit, die loopt tot aan de kruising van de Kruisstraat met de Caestertstraat. Deze is echter niet meer als zodanig in gebruik. Via het poortgebouw in het midden van de voorburcht betreedt men het kasteelterrein. Het kasteel bevindt zich rechts en bestaat uit twee vleugels die een binneplein vormen, dat aan de andere zijden afgesloten wordt door kademuren. Het huis is geheel omgracht. Het huis is opgetrokken in Maaslandse Renaissancestijl in baksteen met speklagen. De vensters zijn voorzien van natuurstenen lisenen. De hoofdvleugel bestaat uit twee bouwlagen op een souterrain, en wordt aan weerszijden geflankeerd door twee vierkante torens met leien spitsen. Het binnenplein van het kasteel is te betreden via een stenen brug en een poort in de rechtse toren. De linker toren springt een eind verder naar voren dan de rechter, en is hoger en smaller. Hier tegenaan is een traptorentje gebouwd, dat ook voorzien is van een leien spitsje. Het leien mansarde dak is voor van vijf dakkapellen.