Cranendonck / Kranendonk
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Cranendonck / Kranendonk
Locatie
Adres: Cranendonck 1, 6027 RK
Soerendonk
Gemeente Cranendonck
Provincie Noord-Brabant

Het kasteel lag ten oosten van Soerendonck buiten de bebouwde kom op het terrein direct ten oosten van het huidige 'Cranendonck' (voormalige raadhuis).
Typologie

Etymologie
Craan komt van kraanvogel, deze kwam daar blijkbaar voor en is onderdeel van het gemeentewapen; donk is een zandige hoogte in een moerassig gebied [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 01-02-2004

Huidige functie:

Het middeleeuwse kasteel bestaat niet meer. Het voormalge kasteelterrein is in gebruik als boomgaard. Op de plaats van één de bouwhuizen staat nu een villa uit 1899. Het gaat hier om een onregelmatig gevormd gebouw van anderhalve bouwlaag onder schilddaken, welke afgesloten worden door tuitgevels. De ingang bevindt zich in de achtkantige toren die in het midden van een soort winkelhaak aan de voorzijde van het pand gebouwd is. Deze toren wordt bekroond door een ingesnoerde spits met windvaan. In de toren een uurwerk en twee gemeentewapens. Links in de gevel een enkel kruisvenster met halve luiken. De rechter gevel is blind. Het gehele huis is witgepleisterd [Van der Wielen].