Vroonhoven / Vroenhoven
IN BEWERKING [?]
algemeen |
omschrijving |
bezits- en bouwgeschiedenis |
afbeeldingen, literatuur en documentatie |
verdere informatie |
terug naar de lijst
Object
Vroonhoven / Vroenhoven
Locatie
Adres: Beekstraat?
Son
Gemeente Son en Breugel
Provincie Noord-Brabant
Het huis zou gelegen hebben ten zuiden van de dorpskern van Son, tussen de Groote Beek, de Herpenbeek en de Dommel, aan de Herpenbeeksestraat, waarvan de naam niet meer bestaat.
Typologie
Het betrof hier waarschijnlijk een versterkte hoeve.
Etymologie
De naam Vroonhof duidt op een hofgoed van de heer, in dit geval de hertog van Brabant.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 09-01-2004
Van het huis is niets meer terug te vinden.
Toestand van het middeleeuwse kasteel
Zichtbaar:
Grondgebruik:
Van het huis is niets meer over.
Afmetingen
Oudste vermelding
Datum: 1312
Bron: Leenboek van de hertog van Brabant, Latijnsboek fol. 19
'Vronehoven'
Bezitsgeschiedenis
In 1312 was het goed in het bezit van Emond van Ghemert. In 1374 was zijn kleindochter Johanna, gehuwd met Arnt van de Venne in het bezit. Deze Arnt van de Venne was de stamvader van het geslacht Van Vroonhoven. Vanwege het feit dat zij de hoeve Vroonhoven bewoonden werden hun nakomelingen Van Gemert alias Van Vroonhoven genoemd. Tot 1600 blijft de naam gehandhaafd. In 1658 was Antonis Bastiaens eigenaar van het goed en in de achttiende eeuw was Christoffel van den Nieuwenhuijse eigenaar van een hofstad op Vroonhoven, wat waarschijnlijk inhoudt dat het huis al verdwenen was.
Historische betekenis
Het gaat hier om een leengoed van de hertog van Brabant; het was waarschijnlijk het belangrijkste leengoed van het dorp.
Bouwgeschiedenis
Het huis bestond waarschijnlijk al voor 1312. Wanneer het huis verdwenen is, is mij niet bekend, maar in de achttiende eeuw is er nog slechts sprake van een hofstad op Vroonhoven; het woord hofstad geeft aan dat er een huis gestaan heeft, waaruit we kunnen concluderen dat het huis inmiddels al verdwenen is. Op een kaart uit 1865 komt de naam ook niet meer voor.
Bronnen
Literatuur
Coenen, J., Son en Breugel, van Oudsher een Kruispunt van Wegen, 1999, p. 46-47, 62-63, 85, 186
Documentatie
Bescherming gebouw
Status:
Bescherming terrein
Status:
Bestemming
Bestemmingsplan:
Bestemming:
Auteur en datum
Auteur: P.J. van der Wielen
Beschrijving gemaakt: 09-01-2004
Bouwhistorisch onderzoek RCE
Archeologisch onderzoek RCE
Overig onderzoek
Geomorfologische codering
Bodemkundige codering
Basisregistratie - er zijn in ieder geval gegevens over naam en locatie van het object, en verwijzingen naar de beschikbare afbeeldingen, literatuur, documentatie en bronnen. Aan de hand van deze informatie kan eenieder die geïnteresseerd is zich gaan verdiepen in het desbetreffende kasteel. Het is de bedoeling dat deze basisregistratie-beschrijvingen in de toekomst tot volwaardige beschrijvingen worden uitgebreid.
In bewerking - de beschrijvingen zijn veelal voorzien van meer uitgebreide informatie over de geschiedenis en bouwgeschiedenis van het kasteel. Deze beschrijvingen zijn echter nog niet door de wetenschappelijke redactie van het Kastelenlexicon gezien, of moeten nog bijgewerkt worden naar aanleiding van redactie-opmerkingen.
Volledig - deze beschrijvingen zijn door de redactie gezien en goedgekeurd.