Altena / Huis te Heerle
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Altena / Huis te Heerle
Locatie
Adres: Moerstraatseweg (ter hoogte van nr. 17)
Heerle
Gemeente Roosendaal
Provincie Noord-Brabant

Tussen Heerle en Wouw, op nog geen tweehonderd meter afstand van de kasteelplaats van Wouw, ligt heden ten dage een waterpompstation op de plaats waar vroeger het huis Altena stond. De kern van het landgoed is op het terrein gemarkeerd door een beplantingsplan zodanig uit te voeren waardoor er een open plek is ontstaan waarop een boom is geplant ter herinnering aan dit huis.
Typologie

De beschrijvingen van Altena uit 1574 wijzen in de richting van een omgrachte boerderij. De middeleeuwse toestand valt daarmee onder de 'moated sites' of (omgrachte) adellijke huizen (zie: Bouwgeschiedenis).
Etymologie
Altena is feitelijk 'al te na'; het lag op nog geen tweehonderd meter van het kasteel Wouw [vd Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2008

Het voormalige omgrachte terrein Altena is sinds 1967 onderdeel van het terrein van een waterpompstation van Brabant Water. De plek waar de versterkte hoeve heeft gestaan is op het terrein gemarkeerd door een beplantingsplan zodanig uit te voeren waardoor er een open plek is ontstaan waarop een boom is geplant ter herinnering aan dit huis.