Berkt, De
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Berkt, De
Locatie
Adres: Kasteellaan 1, 5384 TH
Heesch
Gemeente Bernheze
Provincie Noord-Brabant

In het buitengebied van Heesch, rechts van de weg naar Vinkel, ligt te midden van diverse boerenbedrijven het adellijk huis De Berkt.
Typologie

Momenteel is het huis een rechthoekig, blokvormig gebouw op een niet geheel rechthoekig, nagenoeg geheel omgracht terrein. Het gaat hier om een eenvoudige adellijke woning.
Etymologie
Berkt duidt op een meervoudsvorm van Berk, een boomsoort die in dat gebied veelvuldig voorkomt.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 25-08-2003

Het huis staat op een rechthoekig omgracht terrein en is bereikbaar door een gemetselde, bakstenen boogbrug. Het terrein wordt afgesloten door een hek met twee gemetselde pijlers. Het huis zelf is niet precies rechthoekig en bevat twee bouwlagen boven een souterrain. De venster hebben zes- en vierruitsschuiframen. De voordeur in een omlijsting van geblokte houten pilasters en hoofdgestel bevindt zich in het midden van de voorgevel en is bereikbaar via een stenen trap. Het huis wordt gedekt door een pannen schilddak met een dakruiter. Aan de achterzijde is een torenvormige aanbouw bijgebouwd. Naast het huis bevindt zich nog een schuur, gedeeltelijk van metselwerk, gedeeltelijk van gepotdekselde houten delen onder een wolfdak. De schuur bevindt zich in vervallen toestand. Achter de schuur staat nog een kleiner, vervallen schuurtje.