Groenwoude / Amelisweerd, Nieuw-
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Groenwoude / Amelisweerd, Nieuw-
Locatie
Adres: Koningslaan 1
Bunnik
Gemeente Bunnik
Provincie Utrecht

Het landhuis is gelegen ten oosten van Utrecht in de gemeente Bunnik. ten oosten van de A27, aan de Koningslaan.
Typologie

De vroegste tekening van Groenewoude, het latere Nieuw-Amelisweerd, te vinden in het Ridderhofstedenboek, geeft de 15de/16de-eeuwse toestand van het huis weer. Groenewoude was toen een moated site. Het gebouw stond op een omgracht terrein, maar was op het moment dat de tekening werd gemaakt waarschijnlijk niet meer reëel verdedigbaar.
Etymologie
De aanduiding Groenewoude gaat terug op het geslacht Van Groenewoude, die de heerlijkheid in het begin van de 15e eeuw in leen had. De naam Nieuw-Amelisweerd is gemaakt ter onderscheiding van het naburige (Oud-)Amelisweerd.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 29-03-1999

Huidige functie:

Het blokvormige landhuis heeft een U-vorm en een witgepleisterde gevel, waardoor het een 19de-eeuws uiterlijk heeft. Het is gelegen aan de noordoever van de Vecht, te midden van een park met een geometrisch lanenstelsel met een landschappelijjke invulling. Naast het landhuis is er ook nog een koetshuis aanwezig in het parkbos, dat is gebouwd in 1740 in opdracht van Reynier van Utenhove. Door de aanleg van de A27 is een gedeelte van het parkbos verdwenen.