Kronenburg
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Kronenburg
Locatie
Adres: Cronenburgerlaan ong.
Loenen a/d Vecht
Gemeente Loenen
Provincie Utrecht

Het kasteel is gebouwd op de westelijke oeverwal van de Vecht. Het stond in het zuid-westelijke deel van de grote weide ten zuiden van de dorpskern van Loenen, ten oosten van de Rijksstraatweg, ten zuiden van de Cronenburgherlaan en ten noorden van de Bloklaan. In de weide lagen zowel hoofdburcht, voorburcht, singel als de bijbehorende tuinen en boomgaarden. Delen van de in landschappelijke stijl vergraven westelijke gracht van de hoofdburcht zijn nog aanwezig. De ingang met oprijlaan ligt nog steeds in het verlengde van de Dorpsstraat.
Typologie

Getuige de vroegste afbeelding op een 17de-eeuwse kaart en andere afbeeldingen was de hoofdburcht van dit object een vierkant kasteel.
Etymologie
het element -burg in de naam betekent dat het gaat om versterkt object. Het is niet bekend waar het element Kronen- in de naam op zou duiden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 24 oktober 2009

Waar het kasteel gestaan heeft, ligt nu een weiland. Hier zijn geen muurresten van het kasteel meer zichtbaar. Wel bewaard zijn de ingang en de oprijlaan, en het westelijk deel van de gracht.

Prent: collectie NKS