Muyserick
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Muyserick
Locatie
Adres: Maurick 1, 5261 NA
Vught
Gemeente Vught
Provincie Noord-Brabant

Ten oosten van Vught, direct links van de oprijlaan naar kasteel Maurick ligt het huidige huize Muyserick (19e-eeuws). Het toegangshek staat zowat haaks op het inrijhek van Maurick. De oprijlaan van Muyserick wordt overschaduwd door de grote voetgangersbrug over de A2 die de beide landgoederen met het dorp zelf verbindt. Het huis zelf kijkt aan de voorzijde uit op de A2, en aan de achterzijde op kasteel Maurick. Waar de (middeleeuwse?) voorganger van dit huis heeft gestaan is niet bekend. Hier worden de coördinaten gegeven van het huidige huis.
Typologie

Hoe het oorspronkelijke huis eruit zag, is onbekend. In 1667 werd het huis beschreven als een adellijke woning. Waarschijnlijk was het voorheen het jachthuis van Maurick. Heden ten dage is het een eenvoudige, gedeeltelijk omgrachte edelmanswoning [Van der Wielen].
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 12-09-2003

Huidige functie:

De beide landgoederen Muyserick en Maurick zijn door de A2 van het dorp Vught afgesneden, en zijn slecht te bereiken via een omweg langs de St. Michielsgestelseweg, de weg van Vught naar St. Michielsgestel, of te voet via de voetgangerbrug vanaf het Maurickplein in Vught. Muyserick ligt ingekapseld tussen de A2 enerzijds, en Maurick en de Dommel anderzijds. Het huidige huis is een L-vormig gebouw waarvan de korte poot twee bouwlagen heeft onder een pannen schilddak, en de lange poot één bouwlaag onder een pannen zadeldak. In de rechte hoek gevormd door de twee poten bevindt zich nog een uitgebouwde hal van één bouwlaag waarin de voordeur zich bevindt. In tegenstelling tot de rest van het huis is deze uitbouw gedekt met leien. Boven de voordeur heeft de kap een driehoekige erker. Boven de deur staat de spreuk 'Hic terrarum mihi praeter omnes angulus ridet', Deze plek lacht mij meer toe dan alle anderen ter wereld'. Het huis is rondom op regelmatige wijze voorzien van kruisvensters waarvan de meeste ook voorzien zien van donkergroene luiken. De tuin is uitgevoerd in een eenvoudige landschapsstijl [Van der Wielen].