Leeuwenburg,
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Leeuwenburg,
Locatie
Adres: Kapellaan 2, 5261 CN
Vught
Gemeente Vught
Provincie Noord-Brabant

Leeuwenburg lag in het centrum van Vught, ten oosten van de Kapellaan, ter hoogte van de Prins Bernhardlaan. Hier bevindt zich nu een gelijknamige, 20e-eeuwse Villa.
Typologie

De typlogie van het middeleeuwse huis is onbekend. Er is niets meer zichtbaar van de middeleeuwse voorganger van het huidige 20e-eeuwse Rijksmonument. Het is niet duidelijk of er zich nog fundamenten in de bodem bevinden.
Etymologie
Het 'Leeuw' komt van 'Panthera leo', de leeuw werd vaak als machtssymbool gebruikt; Een 'burg' is een versterkt huis. Er hebben indertijd twee stenen leeuwen voor de hoofdingang gestaan; die zijn echter op een gegeven moment naar Zionsburg verhuisd. Later werden er op een veiling twee andere leeuwen aangeschaft die nu voor de ingang de wacht houden [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 12-09-2003

Huidige functie:

Het middeleeuwse huis bestaat niet meer. Het huidige gebouw is een laat negentiende-eeuwse villa met een ongewoon uiterlijk [Van der Wielen].