Zwanenburg
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Zwanenburg
Locatie
Adres: Zwanenburgseweg 8, 5473 KT
Dinther (Heeswijk-Dinther)
Gemeente Bernheze
Provincie Noord-Brabant

Zwanenburg lag ten oosten van Dinther, tussen de Aa en de Hoog-Beugt ten hoogte van de Zwanenburgseweg. Er staat een huizencomplex van vier kleine vierkante blokken en een langwerpige boerenwoning. Volgens de ODB beschrijving is het oudste gedeelte 'twee bouwlagen en een kapverdieping hoog en ligt onder een steil, met blauwe pannen belegd zadeldak tussen trapgevel (voor) en tuitgevel (achter).' Vergelijkend met de bekende 18e eeuwse tekening van Zwanenburg moet dit het nieuwe gedeelte uit 1620 zijn. Het huidige gedeelte is even hoog met zelfde gevel aan de voorzijde. Het daadwerkelijke oudste middeleeuwse gedeelte stond daar rechts naast (direct ten noorden). Het is het huidige laagste gedeelte van het complex (1 bouwlaag met zadeldak).
Typologie

het gaat bij het middeleeuwse huis om een woontoren.
Etymologie
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 13-05-2003

Huidige functie:

Het huis doet in de eerste instantie denken aan een verzameling lage torens. De hoogste is waarschijnlijk het oudste gedeelte van het huis. Het bestaat uit drie onregelmatige bouwlagen met een souterrain onder een zadeldak. De deur zit geheel links en heeft een natuurstenen omlijsting. Rechtsboven hiervan een smal venster, en nog hoger, recht boven de deur nog een klein venster. In het dak bevindt zich een dakraampje, en naast de voordeur zitten nog twee kelderraampjes. Links van het hoofdgebouw, naadloos hierop aansluitend, een lager bouwlichaam van een bouwlaag onder een zadeldak. Hierachter bevindt zich een derde bouwlichaam van twee bouwlagen onder een zadeldak, aan de voorzijde afgesloten door een zeer spits toelopende trapgevel. Rechts van het hoofdgebouw, met de zijgevel ook weer naadloos aansluitend op de voorgevel bevindt zich de hoeve; een rechthoekig gebouw van een bouwlaag onder een schilddak. In de zijgevel zitten drie vensters met roedeverdeling. Het gehele gebouw is grijs gepleisterd [Van der Wielen].