Onsenoort
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Onsenoort
Locatie
Adres: Abdijlaan 6, 5253 ZG
Nieuwkuijk
Gemeente Drunen
Provincie Noord-Brabant

Kasteel Onsenoort ligt op het terrein van de huidige Abdij Mariënkroon. Het terrein van deze abdij ligt ten noorden van Nieuwkuijk, richting Haarsteeg. De abdij bevindt zich in een landelijk gebied, buiten de bebouwde kom. Aan de weg van Drunen naar Nieuwkuijk ligt het, schuin tegenover het crematorium de abdij Mariënkroon. Achter het complex, maar hier nog aan vast gebouwd, staat een imposante rechthoekige 1e-eeuwse woontoren; restant van het middeleeuwse kasteel Onsenoort.
Typologie

De precieze datering van kasteel Onsenoort is moeilijk vast te stellen. Vanaf 1388 heeft er vrijwel zeker een (stenen) woontoren gestaan (Zie Bouwgeschiedenis).
Etymologie
Wellicht is de naam van het kasteel terug te voeren op het ‘oord’ aan het ‘water’, omdat ons, onsa (onis) waterplaats betekent. De naam wordt ook wel vertaald als een ‘oord’ van ‘hout’, omdat hons of honts ‘hout’ betekent. De laatste verklaring zou echter minder logisch zijn (Hermans en Orsel 2005, 94).
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 14-05-2003

Momenteel heeft de toren drie bouwlagen boven een souterrain. De ingang is te bereiken via een stenen trapje. Boven de smalle deur bevindt zich een klein raampje, en naast deze twee een groter raam met roedenverdeling. Op de eerste verdieping wederom een groot en een klein raam, en op de tweede verdieping een klein raampje met een boogje. De toren wordt bekroond door een schilddak met dakraampjes en twee kruisvormige ijzers op de dakpunten.