Kolk, De
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Kolk, De
Locatie
Adres: Borgmolendijk 31, 5492 AJ
St. Oedenrode
Gemeente St. Oedenrode
Provincie Noord-Brabant

Het huidige Huis De Kolk ligt in het noorden van het centrum van Sint-Oedenrode, ten westen van de Dommel en ten noorden van de Borchmolendijk.
Typologie

De typologie is onbekend. Het ging hierbij mogelijk om een eenvoudig versterkt huis op een hoger gelegen stuk land [Van der Wielen].
Etymologie
Het huis werd op een gegeven moment bij een overstroming weggespoeld. De plaats werd sindsdien aangeduid als 'De Poel'. Mogelijk heeft de latere naam 'Kolk' te maken met de sluis die in de nabijheid van het huis in de Dommel gebouwd werd. [vd Wielen] Het zou vanaf de 15e eeuw ook bekend hebben gestaan als 'Ulenborgh' (wikipedia.org), maar het artikel uit Heemschild (Koomans 2003) dat hier over nog informatie kan bevatten, was niet voorhanden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 29-07-2003

Momenteel is het huis een fors landhuis van twee bouwlagen onder een schilddak. De voorgevel is symmetrisch opgezet en bevat zeven traveeën, met de voordeur in de middelste. Het huis is grijs gepleisterd. Voor het huis ligt een grote voortuin met oude bomen en achter het huis een park. De rivierarm stroomt langs de rechterzijkant, en is aan de oevers achter het huis begroeid met bosschages, die het huis aan het zicht onttrekken [Van der Wielen]. Het huis wordt particulier bewoond.