Geertruidenberg
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Geertruidenberg
Locatie
Adres: Wilhelminaplein, ong.
Geertruidenberg
Gemeente Geertruidenberg
Provincie Noord-Brabant

De exacte locatie van het voormalige kasteel Geertruidenberg is pas sinds 2007 bekend, na een grondradaronderzoek van het archeologisch adviesbureau RAAP. De resten van het voormalige kasteel van Geertruidenberg bevinden zich onder het Wilhelminaplein en de Stationsstraat, even buiten de voormalige wallen van de stad (zie bijlage I).
Typologie

 (maar waarschijnlijk)
Het kasteel Geertruidenberg was een rechthoekige burcht (zie ook Bouwgeschiedenis).
Etymologie
Het kasteel werd genoemd naar de plaats waarbij het gebouwd werd [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 2008

Het gehele terrein is overbouwd met een stadswijk van Geertruidenberg. In nabijheid van de locatie van het voormalig kasteel Geertruidenberg worden plannen ontwikkeld voor de nieuwbouwwijk Dongeburgh. Zie het rapport 'Brabantsche Biesbosch, natuurlijk strijdtoneel'. Linies, schansen en vestingwerken tussen Breda-Noord en Geertruidenberg, toeristisch-recreatieve kensen. Visie en projectvoorstellen (21-06-2007) vermeldt dat het ontwerp van de nieuwbouwwijk nadrukkelijk is afgestemd op de historie als vestingstad en op de [toen nog] vermoedelijke ligging van het voormalige kasteel van Geertruidenberg (pp. 9-10). Het is niet bekend of, nu de ligging van het voormalige kasteel bekend is, projectvoorstellen zijn gewijzigd wat betreft de nieuwbouwwijk Dongeburgh. Wel zijn muur en toren al terug te vinden in de vorm van de bestrating van het Wilhelminaplein.