Henkenshage / Strijpe / Streepen
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Henkenshage / Strijpe / Streepen
Locatie
Adres: Laan van Henkenshage 3, 5492 BH
St. Oedenrode
Gemeente St. Oedenrode
Provincie Noord-Brabant

Henkenshage bevindt zich aan de zuidrand van St. Oedenrode, links van de weg naar Best. Achter het huis ligt een uitgestrekt park [Van der Wielen].
Typologie

Het huidige kasteelachtige uiterlijk in neogotische stijl kreeg het kasteeltje pas in 1850. Daarvoor was het kasteel volgens Van Oirschot een gebouw zonder verdiepingen met een gracht en een ophaalbrug (Van Oirschot 1981, 189). De oorsprong van Henkesnhage wordt door hem geplaatst in de 15e eeuw. Hij schrijft dat er muurwerk uit ca. 1450 in het huidige huis is opgenomen. Verder is er weinig informatie over het uitzien van dit huis beschikbaar.
Etymologie
In de middeleeuwen heeft het huis bekend gestaan als huis Strijpe of Strepen.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 24-03-2003

Momenteel is Henkenshage een rechthoekig gebouw geflankeerd door twee torens met kantelen en scherpe spitsen. Het huis heeft twee verdiepingen en is symmetrisch opgezet. De ingang is te bereiken via de voorburcht die bestaat uit een poortgebouw met twee poorttorens, een hoeve en een andere dienstruimte met een plompe gekanteelde toren op de hoek. De laatste ruimte staat in verbinding met het hoofdgebouw door een moderne glazen galerij. Het gehele complex is omgracht [Van der Wielen].