Haanwijk
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Haanwijk
Locatie
Adres: Haanwijk 1, 5271 VG
Haanwijk
Gemeente St. Michielsgestel
Provincie Noord-Brabant

Het huis ligt aan de noordelijke oever van rivier de Dommel, in een opengesteld natuurgebied met wei- en akkerland tussen Oud- en Nieuw-Herlaer in.
Typologie

Het in 1649 gebouwde jachtslot is nog steeds de kern van het huidige huis. Waarschijnlijk is het vroegere huis ontstaan uit of met gebruikmaking van een boerenhoeve die in de zestiende eeuw reeds bestond.
Etymologie
Het huis werd vernoemd naar Johan van Hanwic, die hier in 1306 een huis bezat.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 17-03-2003

Het huidige gebouw bestaat uit een herenhuis met een langgerekte zijvleugel waar tegenover in de achttiende eeuw een boerderij werd gebouwd. Het huis is gebouwd met baksteen en heeft een leien schilddak met een zeskantige dakruiter op de westelijke punt. Het huis heeft twee bouwlagen van vijf traveeën met zeslichtvensters. Vanwege de afbraak van het westelijke deel is de voorgevel niet symmetrisch meer. Tussen de vleugel en de boerderij bevinden zich twee binnenplaatsen afgesloten door een hek. Aan de voorzijde een binnenplein afgesloten door een hek. De lange oprijlaan begint in Halder naast kasteel Nieuw-Herlaer. De achterzijde ligt gelijk aan de weg. Onder de monumentenbescherming vallen naast het huis ook nog de dienstgebouwen, stal en muren; de parkaanleg, oranjerie met muren, boerderij met schuur en bakhuisje.