Eikenlust
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Eikenlust
Locatie
Adres: Kasteellaan 1, 5741 PJ
Beek en Donk
Gemeente Laarbeek
Provincie Noord-Brabant

Eikenlust ligt ten oosten van Beek en Donk en de Zuid-Willemsvaart, halverwege Beek en Donk ter hoogte van de Kasteellaan.
Typologie

Van het oorspronkelijke huis is nauwelijks iets bekend; het is dan ook niet uit te maken om welk type het zou gaan. Het huidige huis is voor een groot deel omgracht [Van der Wielen].
Etymologie
De naam Eikenlust is te danken aan de grote hoeveelheid eiken die er in de omgeving aanwezig waren [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 22-03-2003

Het hoofdgebouw is een rechthoekig bouwwerk met een klassieke voorgevel. De ingangspartij is boven de eerste verdieping verhoogd met twee vensters en wordt bekroond door een fronton met uurwerk. Op het dak bevindt zich een dakruitertje. Rechts is een lage vleugel aangebouwd, waarop haaks nog een vleugel werd toegevoegd. Het huis is geel gepleisterd. De oprijlaan bevindt zich recht tegenover de ingang; deze wordt doorsneden door de gracht, waarover heen een poortgebouw werd geplaatst. Dit poortgebouw wordt bekroond door een stompe, leien spits [Van der Wielen].