Eikenlust, Huize
 IN BEWERKING [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Eikenlust, Huize
Locatie
Adres: Loofaert 1, 5258 SN
Berlicum
Gemeente St. Michielsgestel
Provincie Noord-Brabant

De hoeve Eikenlust ligt tussen Rosmalen en Berlicum tegen het terrein van Coudewater aan, aan de weg van Rosmalen naar Loosbroek.
Typologie

Eens werd het huis omgeven door grachten.
Etymologie
Afgeleid van de grote hoeveelheid eiken op het landgoed.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 01-04-2003

Het huis ligt een paar honderd meter van de weg af, in een opengesteld natuurgebied. Het huis is gebouwd met baksteen die wit gepleisterd is. Het telt twee bouwlaag onder een pannen schilddak, dat aan de linkerzijde doorgetrokken is tot op de eerste bouwlaag. In het midden van de voorgevel is een zeskantige toren aangebracht. Links hiervan een raam met kruisvensters, hierboven nog een klein raampje. Links van het grote raam de voordeur met een gepaneeld bovenlicht, en ook links hiervan twee schuin boven elkaar geplaatste raampjes. Rechts van de toren de eigenlijke herenkamer met een raam met kruisvensters. De ramen op de benedenverdieping hebben allen luiken. Op de eerste verdieping van de toren een klein kruisvenstertje met luik. De toren heeft een leien spits met windvaan.