Drunen / Kasteel d'Oultremont
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Drunen / Kasteel d'Oultremont
Locatie
Adres: Kasteellaan 1
Drunen
Gemeente Heusden
Provincie Noord-Brabant

De locatie van het kasteelterrein van kasteel Drunen is bekend. Het is echter niet duidelijk waar kasteel Drunen zich precies bevond op dit terrein. Het terrein ligt ten zuiden van de N267, tussen Nieuwkuik en Drunen Op de grens van Nieuwkuijk en Drunen, ten noorden van de Bosscheweg, aan de Kasteellaan. De vraag is of de huidige bebouwing voortkomt uit het voormalige poortgebouw met aanbouw (en dat het hoofgebouw ten oosten of ten noorden hiervan gestaan heeft) of dat het oudste gedeelte van het poortgebouw (de zuidelijke vleugel) de plek was waar het middeleeuwse hoofgebouw zich bevond. De coördinaten geven de zuidelijke vleugel aan, die ook op de kadastrale minuut te zien is en wat volgens de literatuur het oudste gedeelte van het huis is. De vier punten geven het terrein aan dat nog dubbel omgracht was op de kadastrale minuut van 1819 en waarbinnen zowel het poortgebouw als waarschijnlijk het hoofdgebouw zich bevonden.
Typologie

Etymologie
Drunen is de plaats waar het kasteel stond, d'Oultremont is de familie die het huis het laatst bewoonde.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 22-03-2003

Het huis Bestaat momenteel uit een hoofdvleugel met een haakse zijvleugel. De ingangspartij is het meest oorspronkelijk. Deze is een erkervormige uitbouw geflankeerd door twee torens, verbonden door een trapgevel. De linker topgevel van het hoofdgebouw heeft twee arkeltorentjes. De slotgracht is net als de brug afgezet met een hekwerk.