Croy
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Croy
Locatie
Adres: Croylaan 14, 5735 PC
Aarle-Rixtel
Gemeente Laarbeek
Provincie Noord-Brabant

Kasteel Croy ligt ten zuidwesten van Aarle-Rixtel, buiten de bebouwde kom een gebied genaamd Strijp.
Typologie


De precieze bouwdatum van dit kasteel is onbekend. Mogelijk werd het 15e-eeuwse kasteel gebouwd op de oudere resten. Hierdoor is het lastig een uitspraak te doen over de typologie van het oorspronkelijk middeleeuwse huis.
Etymologie
Het huis werd vernoemd naar Jacob van Croy [Van der Wielen].
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 22-03-2003

Huidige functie:

Het kasteel is tegenwooridg in gebruik als kantorenpand. Het gebouw heeft een zeer ongewoon karakter dat doet denken aan de Nederrijnse baksteenarchitectuur, wat in Brabant zeer zelden voorkomt. De voorzijde wordt gedomineerd door de ingangspartij, die bestaat uit torens van verschillende vorm en hoogte, verbonden door een recht middenstuk. Rechts van de rechter toren een woonvleugel die aan het uiteinde hiervan een naar voren gewende trapgevel heeft, en wordt besloten door een derde toren. Op het dak van de woonvleugel bevindt zich een dakruitertje. Haaks op de voorgevel staat rechts een langgerekt bouwhuis en aan de weg naar Stiphout bevindt zich nog een poortgebouwtje.