Deurne, Klein / Oud Kasteel van
 BASISREGISTRATIE [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Deurne, Klein / Oud Kasteel van
Locatie
Adres: Haageind 60, 5751 BD
Deurne
Gemeente Deurne
Provincie Noord-Brabant

Het Klein Kasteel is gelegen aan het Haageind, een doorgaande weg tussen Deurne-centrum en het kerkdorp Walsberg.
Typologie

Het is niet bekend hoe het Klein Kasteel van Deurne er in de middeleeuwen heeft uitgezien.
Etymologie
De beide voorzetsels 'Klein' en 'Oud' zijn gegeven ter onderscheiding van het er tegenover gelegen Groot of Nieuw Kasteel. De betiteling 'oud' stamt uit de 15e eeuw, de betiteling 'klein' van na de middeleeuwen. De benaming 'Slot van Peelland', die nog met grote regelmaat in de literatuur opduikt, is een verzinsel van A.C. Brock uit het begin van de 19e eeuw.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 06-04-2003

Het complex bestaat uit de genoemde middeleeuwse toren, het aangebouwde 17e eeuwse stalgedeelte en het aan de zuidzijde van de toren gelegen herenhuis. De toegang tot het terrein wordt verkregen door een vaste houten brug aan de straatzijde van het terrein. Bij binnenkomst van het terrein staat een smeedijzeren hek. Het grootste deel van het terrein bestaat uit gazon met aan de randen, tegen de gracht, hoogopgaande beplanting. Aan de directe achterzijde van het huis ligt een terras met enkele gemetselde ornamenten. Het interieur van de toren is in de laatste eeuw niet wezenlijk veranderd. De toegang tot de toren loopt via grote eikenhouten trappen in de naastgelegen witte villa. Met name de bovenste gedeelten van de toren bevatten nog voor-oorlogse betimmeringen en elementen, zoals deuren en deurknoppen. In de kamer op de eerste woonlaag van de toren (direct boven de kelders) is een grote schouw aanwezig met haardplaat uit 1644. In het herenhuis zijn rond 1945 delftsblauwe tegeltjes aangebracht die door de toenmalige bewoner, Th. Baron de Smeth, op de zolder van het Groot Kasteel òf het Klein Kasteel werden aangetroffen. Keuken, badkamer en overige kamers hebben een modern uiterlijk (ca. 1960 tot heden). Zij allen zijn in het herenhuis gelegen. Het stalgebouw bevat zichtbaar oude gebinten.