Wickenburgh
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Wickenburgh
Locatie
Adres: Wickenburghseweg 19
't Goy
Gemeente Houten
Provincie Utrecht

Wickenburgh is gelegen op een afstand van ongeveer 1 km ten westen van het dorp Ten Goy aan de Wickenburgseweg. Het huis ligt aan de zuidzijde van de weg.
Typologie

De typologie van het middeleeuwse huis Wickenburgh is onbekend. De ronde vorm van het kasteeleiland kan mogelijk wijzen op de aanwezigheid van een woontoren.
Etymologie
De naam Wickenburgh komt voor het eerst voor omstreeks 1381. Voor deze naam is tot op heden nog geen verklaring. Het naamdeel 'burgh' wijst op het bestaan van een versterkt huis.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 26-2-2009

Het landgoed Wickenburgh heeft een oppervlakte van circa 14 ha. en omvat het hoofdhuis, een parkbos, twee oprijlanen, weilanden en een moestuin. In het voormalige herenhuisgedeelte is nog een achttiende-eeuwse marmeren schouw en houten lambrisering aanwezig. De ronde duiventoren, die links voor het hoofdgebouw aan de rand van de vijver staat, dateert in eerste opzet nog uit de zestiende eeuw. In de windvaan staat het jaartal 1675, dat waarschijnlijk herinnert aan herstelwerkzaamheden na de storm van 1674. Achter het hoofdgebouw staat het voormalige koetshuis met koetsierswoning dat in oorsprong uit het laatste kwart van de zeventiende eeuw dateert. Achter het koetshuis staat een negentiende eeuws washuisje. Aan het begin van de oprit staat een inrijhek uit circa 1720, dat oorspronkelijk het begin van de oprijlaan aan de Beusichemseweg markeerde. Het werd in 1982 op de huidige plaats herbouwd.

Ansicht: collectie NKS