Vliet, Huis te
 VOLLEDIG [?]

algemeen | omschrijving | bezits- en bouwgeschiedenis | afbeeldingen, literatuur en documentatie | verdere informatie | terug naar de lijst

Object
Vliet, Huis te
Locatie
Adres: Lopikerweg Oost 166-167
Lopikerkapel
Gemeente Lopik
Provincie Utrecht

Huis te Vliet is gelegen in Lopikerkapel, ten noorden van de Enge IJssel, ten zuiden van de Achterdijk. Het huis ligt ten westen van de kerk van Lopikerkapel.
Typologie

Huis te Vliet was oorspronkelijk een woontoren, zoals blijkt uit de muurresten die nog op kelderniveau, in het huis aanwezig zijn.
Etymologie
Mogelijk is het huis genoemd naar de waterrijke omgeving, mogelijk naar het geslacht Van (den) Vliet, hoewel een verband met dit geslacht niet aangetoond kan worden.
Huidige situatie
Laatst bijgewerkt: 1-12-2000

Huis te Vliet heeft zijn ingang op de eerste verdieping. In het midden van de voorgevel is een driedubbele schuurdeur aangebracht, met daarboven een betonnen balkon met de ingang tot het huis, die bestaat uit een toegang met een dubbele deur, aan beide zijden geflankeerd door een enkele deur. Deze deuren hebben halfronde bovenlichten. Boven de ingang breekt de gevel door de daklijst van het leien zadeldak. In deze topgevel zijn twee zesruits vensters aangebracht, met daarboven een wapenschild en de naam van het huis. Aan weerszijden van de topgevel bevindt zich een dakkapel. Ten gevolge van het omstandigheid dat Huis te Vliet gebruikt is als bedrijfsgebouw, is aan de zij- en achtergevels een bouwlaag toegevoegd. De oranjerie, een van de bijgebouwen op het voorplein, is onherkenbaar verbouwd. Aan de Lopikerweg staat nog het zeer bouwvallige restant van een pijler van het toegangshek.